Home » Cursus Adobe Photoshop » Selecteren in Adobe Photoshop (6/24)

Laatste update:

Selecteren in Adobe Photoshop (6/24)

Hoe maak je eenvoudige selecties? Hoe maak je slimme selecties? Hoe gebruik je selecteren en maskeren?

In het vorige deel leerde je kennis maken met lagen, nu is het tijd voor nog een klassieker in alle beeldbewerkingsprogramma's: selecteren. Vaak maak je selecties om aanpassingen niet overal toe te passen, maar slechts op een deel van je afbeelding. De laatste jaren zijn de selectiemogelijkheden in Adobe Photoshop sterk uitgebreid. Het programma wordt slimmer en slimmer en maakt steeds betere selecties. Op deze pagina ontdek je meer.

Selecteren en deselecteren

Vooraleer we een voor een een hele hoop selectietools bekijken, eerst de basics: klik eens op het rechthoekige selectiekader bij de gereedschappen en klik en sleep over een afbeelding.

Er verschijnen nu bewegende streepjes (“miertjes”) die duidelijk maken wat je selecteert. Wat binnen de miertjes zit, wordt geselecteerd.

Met het rechthoekige selectiegereedschap wordt een selectie gemaakt.

In het menu bij selecteren kan je daarna de selectie omkeren. Dat betekent dat die items die niet geselecteerd waren nu net wél geselecteerd worden. Als je daarna nogmaals op selectie omkeren klikt, bekom je terug je originele selectie. Dat is een handige functie. Je moet er op het moment dat je met een selectievraagstuk zit alleen aan denken dat het kan.

En dan nog iets: zolang je selectie zichtbaar is, ben je nog aan het selecteren. Aanpassingen of transformaties die je dan doet, zullen enkel uitgevoerd worden in je geselecteerd gebied. Daarom wil je na een tijdje de selectie vaak stopzetten. Dat doe je in het menu bij selecteren en dan deselecteren. Omdat dit een handeling is die je vaak moet doen, heb ik ervoor gekozen om de sneltoets te onthouden: CTRL D.

Nieuwe selectie, iets toevoegen aan een selectie & iets verwijderen uit een selectie

Wat gebeurt er als je iets nieuws selecteert terwijl je al iets geselecteerd hebt? Standaard vervangt de nieuwe selectie de oude. Maar je zou je oude selectie ook kunnen uitbreiden met de nieuwe, of je kan van de oude selectie de nieuwe selectie aftrekken.

Die optie heb je bij alle selectiegereedschappen. Selecteer maar eens het rechthoekig selectiekader en maak een selectie. Kijk nu in de optiebalk. Je ziet daar links 4 icoontjes waarmee je kan instellen hoe je selecteert.

Standaard vervangt de ene selectie de andere. Maar er zijn ook andere opties. Hier overloop ik een aantal mogelijkheden.

Selectie opslaan

Heb je een speciale selectie gemaakt? Dan wil je misschien dat je straks diezelfde selectie nogmaals kan maken, zonder opnieuw te moeten beginnen. Dat doe je eenvoudig door in het menu bij selecteren te kiezen voor selectie opslaan.

Geef een naam in en klik op OK.

Je selectie wordt nu opgeslagen in een kanaal, kijk maar eens bij het venster kanalen (vaak vind je dat naast het venster voor lagen).

Als je nu je selectie terug wil oproepen, kan je dat doen via de kanalen, of je klikt op selecteren en kiest dan voor selectie laden. Je selectie verschijnt nu opnieuw.

Hieronder doe ik het eens voor.

We maken een selectie, bewaren ze, deselecteren en roepen de selectie dan opnieuw op.

Eenvoudige selecties: rechthoek, vierkant ovaal en cirkel

Laat ons heel snel starten met een aantal eenvoudige manuele selecties.

Bij de gereedschappen vind je een knopje voor een rechthoekig selectiekader. Als je daarop blijft klikken zie je dat je ook ovalen kan selecteren. Klik en sleep vervolgens op je afbeelding om de selectie te maken.

Bij de opties zie je de optie doezelaar staan. Als je daar een waarde ingeeft, wordt het geselecteerde deel minder scherp afgelijnd ten opzichte van het niet geselecteerde deel. Je selectie wordt zachter.

Een voorbeeld maakt dat duidelijk. Ik selecteer eerst zonder doezelaar en dan met. Het geselecteerde deel kopieer ik met ctrl c en plak ik in een nieuwe laag met ctrl v. Met het oogicoontje bepaal je welke laag je toont.

Selecteren met én zonder doezelaar. De selectie wordt telkens als nieuwe laag geplakt.

Herinner je ook dat wanneer je shift ingedrukt houdt terwijl je selecteert, dat je dan een vierkant of cirkel maakt ipv. een gewone rechthoek of ovaal.

In de opties kan je in het keuzelijstje bij stijl kiezen voor een vaste verhouding of een vaste grootte. Zo kan je bijvoorbeeld een rechthoekige 3 bij 1 selectie maken (vaste verhouding) of een selectie van exact 100 bij 100 pixels (vaste grootte). Voor dat laatste volstaat het om in de optiebalk de grootte in te stellen bij stijl, en dan gewoon te klikken in de afbeelding. Slepen hoeft niet meer.

Eerst een gewone selectie, dan met een vaste verhouding, en dan met een vaste grootte

Rechthoek of ovaal selecteren vanuit een middelpunt

Wanneer je iets selecteert met de gereedschappen rechthoekig selectiekader of ovaal, dan wordt steeds een selectie gemaakt van de ene hoek naar de andere hoek. Soms kan het echter handig zijn om vanuit een middelpunt een selectie te maken.

Klik daarvoor eerst op het gewenste middelpunt en maak dan een selectie door te slepen, maar houd ondertussen de alt-toets ingedrukt. Zodra je klaar bent, stop je met slepen, en tot slot laat je de alt-toets los.

Ik selecteer terwijl ik tegelijk de SHIFT & ALT-toets indruk. Shift geeft me een cirkel ipv. een ovaal, en met alt selecteer je vanuit het aangeklikte middelpunt.

Vrije vorm selecteren met lasso, veelhoekslasso en magnetische lasso

In de gereedschappen vind je ook opties om wat vrijer te selecteren. Zoek bijvoorbeeld eens de lasso. Houd de muisknop ingedrukt terwijl je sleept. Zodra je de muisknop loslaat wordt de kring rondgemaakt en verschijnt je selectie. Merk ook hier weer de doezelaar op bij de opties, net als bij de andere selectiegereedschappen hier.

De lasso helpt niet echt veel. Je moet gewoon zelf goed de selectie tekenen.

Daarnaast heb je ook nog de veelhoeklasso. Door te klikken op verschillende punten in je afbeelding, maak je een selectie die bestaat uit rechte lijnen. Zodra je dubbelklikt wordt de selectie rond gemaakt.

De magnetische lasso tot slot is al een iets slimmer selectiegereedschap. Dat betekent dat het meer helpt om een goede selectie te maken. Klik in je afbeelding en verschuif behoedzaam langs de rand die je wil selecteren. De tool gaat zelf op zoek naar contrast probeert zo de voorgrond te scheiden van de achtergrond. Langs het pad worden automatisch punten geplaatst. Klopt er iets niet? Druk dan op de delete-toets om een punt terug te verwijderen. Zodra je rond bent kan je opnieuw dubbelklikken om de selectie te bevestigen.

De magnetische lasso gaat zelf op zoek naar contrasten tussen pixels. Voor het selecteren ben je dus niet meer alleen afhankelijk van je eigen vaste hand.


Bij de opties voor de magnetische lasso vind je een instelling om de breedte in te stellen. Daarmee bepaal je de zone waarbinnen de tool op zoek gaat naar de beste selectie. Breder geeft de tool meer vrijheid.

Tip | Inzoomen en spatie indrukken

Om goede selecties te maken, zoom je best ver in. Houd dan de spatiebalk ingedrukt en klik op je afbeelding om te verschuiven. Wanneer je daarna de spatiebalk loslaat kan je opnieuw selecteren.

Slimme automatische selecties maken

De laatste jaren is Adobe Photoshop steeds beter geworden in het automatisch maken van heel precieze selecties. Dat is echt een van de grote sterktes van dit programma.

Laat ons eens een paar van die slimme tools bekijken.

Automatisch selecteren met onderwerp selecteren

Dit is tegenwoordig wat ik eerst probeer. Deze functie combineert immers een hele hoop nieuwe functies, en je moet maar op 1 knop drukken.

Klik in het menu op selecteren en klik op onderwerp. Het programma selecteert nu het onderwerp waarvan het denkt dat jij het wil selecteren. Knap hé?

We klikken gewoon op onderwerp bij selecteren. Daarna ctrl c om de selectie te kopiëren, en dan ctrl v om te plakken. Tot slot verbergen we de originele achtergrondlaag.

Wanneer er natuurlijk veel gelijkwaardige objecten op de afbeelding te zien zijn zal dit weinig kans op slagen hebben. Idem bijv. bij landschappen wanneer alle items van het beeld evenveel aandacht krijgen.

Automatisch selecteren met de toverstaf

Dit is de oudste van de slimme selecties. Je vindt de toverstaf bij de gereedschappen, vaak onder de tool object selecteren. Met deze tool selecteer je op kleur. Het gereedschap gaat op zoek naar pixels die lijken op de pixel waarop je eerst klikt.

Sterk inzoomen, en dan selecteren met de toverstaf. Door de shift-toets ingedrukt te houden voeg je bij elke klik nieuwe pixels toe aan de selectie.

Hoe sterk ze erop moeten lijken bepaal je met de waarde bij tolerantie in de optiebalk bovenaan. Hogere waardes zorgen ervoor dat er meer geselecteerd wordt.

Standaard selecteert de tool alleen aangrenzende pixels. Wil je ineens alle gelijkende pixels selecteren, over je hele afbeelding? Haal dan opnieuw bij de opties het vinkje bij aangrenzend weg.

Gebruik hier in de optiebalk opnieuw de opties voor nieuwe selectie, toevoegen aan selectie of verwijderen uit selectie om nauwkeurig te bepalen hoe je selecteert.

Automatisch selecteren met de tool object selecteren

Dit is ook een nieuwere tool, die snel knappe resultaten geeft. Je vindt deze bij de gereedschappen of vaak ook in de contextuele balk die op je afbeelding verschijnt. In zijn meest automatische vorm gaat dit gereedschap op zoek naar de afzonderlijke objecten in je afbeelding die je apart kan selecteren. Zorg ervoor dat bij de opties object zoeken is aangevinkt.

Wanneer je over de afbeelding beweegt met de cursor, worden de selecteerbare items gemarkeerd. Tevreden met een object? Klik dan om een selectie te maken.

Het gereedschap vindt automatisch de slee. Ik kopieer ze naar een nieuwe laag.

Je kan de tool ook verfijnen door eerst een eigen selectie (een rechthoek of een lasso) te maken en vervolgens gaat het programma binnen dat gebied op zoek naar wat je waarschijnlijk wil selecteren.

Bij de opties zie je eerst de keuzelijst modus staan. We beginnen nu van een gewone rechthoek. Vervolgens tekenen we een rechthoek rond wat we willen selecteren. Wanneer je de muisknop loslaat wordt automatisch een selectie gemaakt.

Wanneer een rechthoek geen goed resultaat geeft, kan je eens aan de slag gaan met de lasso. Zo kan je het programma nauwkeuriger laten weten wat je bedoelt. De werking is dezelfde.

Ik wil dat takje selecteren, maar het wordt niet automatisch gevonden. Met de lasso doe je de tool opnieuw zoeken in het gebied binnen de lasso.

Is je selectie niet perfect? Selecteer je te weinig? Zorg er dan voor dat je in de optiebalk kiest voor toevoegen aan selectie en maak een nieuwe selectie met een rechthoek of lasso. Binnen dat gebied wordt dan opnieuw gezocht naar het object dat kan worden toegevoegd aan de selectie. Als je teveel selecteert kies je voor verwijderen uit selectie en maak je opnieuw een selectie met de rechthoek of lasso. Dat deel wordt dan verwijderd. Als je dat doet, zorg er dan wel voor dat je in de optiebalk ook object verwijderen hebt aangevinkt.

In de optiebalk zie je overigens ook nog 2 andere opties: met monster van alle lagen analyseert het programma alle lagen op zoek naar voorgrondobjecten in plaats van de actieve laag. En met rand verbeteren probeert het zelf de randen te optimaliseren. Meestal lukt het daar wonderwel in.

Automatisch selecteren met snelle selectie

Ik weet niet goed waarom, maar ik vind de snelle selectie een leuke tool. Selecteren met de snelle selectie tool is een aangename handeling. Misschien zelfs rustgevend. Adobe Photoshop gebruiken kan ook gewoon leuk zijn. 🙂

Je vindt de snelle selectie natuurlijk ook weer bij de gereedschappen.

Bij de opties zie je penselen staan, met een + en een -. Standaard is de + geselecteerd. Klik en sleep nu eens op de afbeelding. Je maakt eigenlijk een selectie door te verven op de afbeelding. Vermits het +-penseel geselecteerd is, wordt je selectie altijd ruimer. Verander in de optiebalk de + nu eens in een – en merk op dat je je selectie zo kleiner maakt. Je kan van de + ook een – maken door de alt-toets ingedrukt te houden terwijl je tekent.

Hier zie je de selectie aan het werk. Eerst goed inzoomen. Wanneer je teveel selecteert, kan je met de ALT-toets ingedrukt tekenen om zo items uit de selectie weg te halen.

Selecteren door te tekenen, hoe leuk is dat? Om nauwkeurig te werken kan je ook de penseelgrootte bij de opties aanpassen.

Bij de opties zie je opnieuw de mogelijkheid staan om de randselectie te verbeteren, en om meerdere lagen tegelijk te analyseren.

Je selectie verfijnen met selecteren en maskeren

Heb je een selectie gemaakt? Dan zie je in de optiebalk vaak het knopje selecteren en maskeren staan. Dat is de functie die je nodig hebt om je selectie helemaal op punt te stellen, en om samen met Adobe Photoshop nog een keertje naar probleemgebieden te kijken in je selectie. Je vindt de optie ook terug in het menu bij selecteren en dan selecteren en maskeren en je zou dus ook meteen naar deze speciale selectiewerkruimte kunnen overschakelen zonder eerst een selectie te maken.

Er opent nu een aparte werkruimte waarin we onze selectie kunnen verfijnen. Bovenaan kan je eerst een weergavemodus selecteren, die bepaalt hoe het voorbeeld wordt weergegeven. Standaard zie je je selectie, waarbij wat buiten de selectie zit transparant wordt weergegeven. Hoe transparant dat is, bepaal je met het schuifbalkje.

Er bestaan nog heel wat andere modi, kijk maar eens in het lijstje. Op zwart, of op wit bijvoorbeeld, of volledig zwart wit. Als je de modus bedekken kiest, kan je de achtergrond omzetten in een kleur naar keuze.

Het is nu de bedoeling dat we de selectie gaan verbeteren door te tekenen op onze afbeelding. Bij de opties zie je bovenaan een + en een – staan. Als +-geselecteerd is betekent dat dat je de selectie ruimer wil maken, – haalt iets weg van de selectie. Merk ook op dat je de grootte van het penseel kan instellen.

Aan de linkerkant van het scherm kan je nu verschillende penselen kiezen. Als je tekent met snelle selectie probeert het programma slim de selectie uit te breiden of te beperken. Met het gewone penseel bepaal je echter gewoon zelf welke pixels je wil toevoegen of verwijderen uit je selectie (zonder hulp van het programma).

Het penseel randen verfijnen gebruik je om alleen de randen van je selectie te verbeteren. Door met dit penseel over een rand te tekenen, bekijkt het programma de randen opnieuw en stelt het een nieuwe selectie voor. Ideaal om fijne haartjes te selecteren!

Hier gebruik ik de functie en maskeren eens om het touwtje van de slee toe te voegen aan de slee. Ik gebruik de snelle selectie en de optie om randen te verfijnen.

Aan de rechterkant van het scherm kunnen we nog enkele andere instellingen doen.

Je ziet er ten eerste een straal voor de rand staan. Die straal is de zone naast je selectie waarbinnen het programma op zoek gaat naar pixels die eigenlijk bij de selectie horen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je fijne haartjes wil selecteren. De straal moet dan groot genoeg zijn opdat het systeem die haartjes vindt.

Daaronder vind je schuifbalkjes waarmee je je selectie verder verfijnt. Met vloeiend kan je je selectie meer afgerond maken, zo bekom je vaak een natuurlijk geheel. De doezelaar wordt vaak gebruikt om de overgang van selectie naar niet-selectie zachter te maken. Het contrast maakt dat onderscheid net groter. Met rand verschuiven tot slot maak je de selectie in het geheel wat kleiner of groter.

Tevreden over je selectie? Dan kies je bij uitvoer wat ermee moet gebeuren. Standaard staat dat op selectie. Dat betekent dat je gewoon de gevraagde selectie krijgt als je op OK klikt. Je kan daar echter ook o.a. de optie laagmasker kiezen, dat is iets wat ik in een volgend deel aan bod laat komen.

Werken met de snelmaskermodus

Tot slot nog iets over een speciale modus, gemaakt om beter te selecteren. Het concept snelmasker gaat al heel wat jaren mee in beeldbewerkingsprogramma’s als Adobe Photoshop, maar het werkt nog steeds.

Met de snelmaskermodus selecteer je eenvoudig door je afbeelding te overtekenen. Tekenen met wit voegt toe aan je selectie, tekenen met zwart verwijdert uit je selectie.

Klinkt gek? We moeten dat eens proberen. De uitleg staat eerst; het video’tje staat onderaan.

Laat ons beginnen met een gewone rechthoekige selectie te maken.

Dat zal ondertussen wel lukken zeker? Klik dan onderaan links op het icoontje voor de snelmaskermodus. Je kan ook gewoon de sneltoets q gebruiken.

Je ziet nu een rode waas over je afbeelding, behalve bij wat in de selectie zat.

Je moet nu eens het paneel kanalen bekijken. Je ziet daar nu een extra kanaal snelmasker waarbij de hele afbeelding zwart is behalve je selectie, die is wit.

Door nu met een gewoon penseel te tekenen met wit en zwart kunnen we items toevoegen aan de selectie (tekenen met wit) of verwijderen uit de selectie (tekenen met zwart).

Belangrijk is dan wel dat we als voor- en achtergrondkleur wit en zwart instellen. Je kan dat manueel doen, of je kan gewoon op de sneltoets d drukken.

Tekenen nu eens met een penseel met wit. Je haalt zo de rode waas weg. Wanneer je nu de snelmaskermodus verlaat door terug op het icoon te klikken of terug op q te drukken, zie je dat je selectie groter geworden is.

Open nu opnieuw de snelmaskermodus en teken met zwart. Wanneer je nu opnieuw naar de gewone modus overschakelt, wordt je selectie kleiner.

Hieronder doe ik het eens allemaal voor.

Wil je het snelmasker wijzigen? Een andere kleur dan rood gebruiken of het masker meer of minder doorzichtig maken? Dan moet je de opties voor snelmaskers weergeven door te dubbelklikken op het snelmaskericoon.

Office-toepassingen

Cursus MS Excel

Cursus MS Word

Cursus MS PowerPoint

Cursus MS Outlook

Cursus MS Access

Grafische programma's

Basiscursus Adobe Photoshop

Basiscursus GIMP

Basiscursus Adobe Lightroom

Mobiel

Cursus Android smartphones

Bedrijfstoepassingen

Cursus Google Analytics

Cursus Google Ads

Cursus SEO

Cursus Wordpress