Laatste update:

Hoe telefoonnummers opzoeken in België? 10 manieren om uit te proberen.

Telefoonnummers. Ondanks e-mail, Whatsapp, Facebook, en alle andere communicatietools blijven ze belangrijk. Op deze pagina’s ontdek je alles over telefoonnummers. Zoek je bijvoorbeeld iemands nummer? Dan vind je hier een stappenplan waarmee je het kan achterhalen. Dat kan natuurlijk alleen als die andere persoon ervoor gekozen heeft om het openbaar te maken. Want je moet zelf de keuze hebben om te bepalen wat je vrijgeeft.

Hieronder sommen we alle manieren op die we kennen om telefoonnummers te zoeken.

Zoek het telefoonnummer in een online telefoongids

Enkele tientallen jaren geleden was het evident: een Belgische telefoonnummer zoek je in een telefoonboek. Maar tegenwoordig bestaat de papieren versie natuurlijk niet meer. Gelukkig zijn er online telefoongidsen.
  • Op wittegids.be kan je zoeken op naam, al dan niet in combinatie met een woonplaats. Niet iedereen staat tegenwoordig nog in deze gids, maar het is het proberen waard. Je vindt hier de nummers van particulieren.
    https://www.wittegids.be/
  • Op goudengids.be vind je de telefoonnummers van bedrijven. Ook kleine zelfstandigen zijn bedrijven; hier vind je dus meer nummers dan je in eerste instantie zou denken.
    https://www.goudengids.be/
  • Bekijk dan ook eens infobel.be, dat is een andere telefoongids. Je vindt hier de nummers van particulieren en van bedrijven.
    https://www.infobel.com/nl/belgium
  • Zoek nummers via De Klapper. Deze gids richtte zich vooral op Oost- & West-Vlaanderen, maar je vindt er ook andere nummers. Opnieuw vind je particulieren & bedrijven.
    https://www.deklapper.be/
  • Nog een telefoongids: https://de1212.be/, ook hier kan je opzoekingen doen. Let op, in de algemene voorwaarden staat dat het aantal opzoekingen dat je per dag doet, beperkt moet blijven.

De bovenstaande zijn officiële telefoongidsen. Dat betekent dat hun uitgevers geregistreerd werden bij het BIPT, het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie. Een lijst van die uitgevers vind je hier: https://www.bipt.be/operatoren/telefoongidsen-inlichtingendiensten

En wat met 1207?

Vroeger kon je inderdaad telefoonnummers zoeken op de site 1207.be, maar sinds een tijdje werd die website uit de lucht gehaald. Dat gaat dus niet meer. Helaas pindakaas. Niks is voor altijd. Je kan nog wel naar 1207 bellen (betalend), daarover lees je verderop op deze pagina meer.

Zoek het telefoonnummer in Google

Als je aan zoeken denkt, dan komt natuurlijk Google meteen in je hoofd. Geef de naam van wie je zoekt (een persoon of een bedrijf) in in Google, en mogelijks vind je het telefoonnummer. Voor bedrijven is die kans erg groot, voor personen is die kans heel wat kleiner.

Vandaar, probeer het telefoonnummer terug te vinden door in Google te zoeken op de naam van je correspondent.

Probeer verschillende combinaties: 

  • voornaam achternaam
  • voornaam achternaam woonplaats
  • achternaam woonplaats.
  • achternaam postcode
  • voornaam achternaam telefoonnummer

Wanneer je een telefoonnummer van een bedrijf zoekt, volstaat het meestal om de bedrijfsnaam in te geven. Google toont vaak heel relevante bedrijfsinformatie. 

Zoek het telefoonnummer in Bing

Als je aan zoeken denkt, dan komt natuurlijk Google eerst in je gedachten, maar Microsoft heeft ook een zoekmachine: Bing. De manier waarop websites geïndexeerd worden is er anders, waardoor ook de resultaten verschillen.

Je weet dus nooit, probeer het eens en geef de naam van het bedrijf of de persoon dat je zoekt eens in.

Bezoek nu https://www.bing.com.

Zoek het nummer op sociale media: Facebook, WhatsApp, Linkedin etc.

Vroeger deelden veel mensen hun telefoonnummer openlijk op sociale media, maar die tijd ligt achter ons. De bewustwording rond privacy en veiligheid heeft ervoor gezorgd dat gebruikers veel voorzichtiger zijn geworden met hun persoonlijke informatie. Ook de sociale media zelf gaan – hopelijk – verantwoordelijker met contactdata om. Welke opties heb je?

  • Wanneer je op Facebook of Instagram iemands profiel bekijkt, kan je bij over heel soms contactgegevens zien. Die soms is hier echt heel, héél soms. De meeste gebruikers kiezen er wijselijk voor om die info te verbergen.
  • Ook via Whatsapp vind je niet gemakkelijk telefoonnummers. Je moet omgekeerd iemand zijn of haar telefoonnummer kennen om die persoon als contact toe te voegen.
  • Op LinkedIn heb je soms meer geluk. Dit platform wordt vaak professioneel gebruikt. Sommige mensen delen hun contactgegevens, inclusief telefoonnummers, om beter bereikbaar te zijn voor werkgerelateerde contacten. Deze informatie vind je door naar het gedeelte contactgegevens op iemands profiel te gaan. Echter, ook hier geldt dat veel gebruikers ervoor kiezen deze informatie privé te houden of enkel te delen met directe connecties.

Telefoonnummer van een bedrijf zoeken? Bekijk de bedrijfswebsite.

De meeste bedrijven publiceren hun telefoonnummer op de eigen bedrijfswebsite. Kijk onderaan de pagina in de footer, of zoek de contactpagina.

In Duitsland zijn bedrijven verplicht een formeel Impressum aan een website toe te voegen (een formele identificatie met contactgegevens); in België wordt zo’n verplicht format niet opgelegd, al moeten bedrijfsgegevens wel gedeeld worden. Het kan dus even zoeken zijn op de website.

Bestaat de website van het bedrijf niet meer? Dan kan je gebruikmaken van een tool als de Wayback Machine om de oude website opnieuw op te roepen.

Bel naar de telefooninlichtingen (opgelet, dat is betalend!)

Wat men vroeger de telefooninlichtingen noemde, bestaat nog altijd. Wanneer je belt naar 1207 (betalend!) of 1212 (ook betalend!) kan je een telefoonnummer opvragen. Je kan vragen naar vaste telefoonnummers van bedrijven, particulieren en GSM-nummers. Het aanbod zou groter zijn dan in de gepubliceerde gidsen.

Let echter op, dit zijn betalende diensten. Hoeveel je betaalt, hangt af van de operator die je gebruikt en hoe lang het gesprek duurt (incl. het doorverbonden gesprek).

Op de website van Orange vind je bijvoorbeeld een overzicht van de tarieven voor de inlichtingen voor Orange-klanten, en dezelfde informatie vind je ook voor Telenet-klanten.

Op de tariefpagina’s van je abonnementsformule bij je telecomoperator ontdek je wat de kosten van een oproep naar de inlichtingen zijn, of je kan het ook vragen aan de klantendienst van je operator.

Vraag het nummer aan iemand anders

Het lijkt voor de hand liggend, maar soms is de meest directe aanpak het beste: vraag het telefoonnummer gewoon aan iemand anders. Dat kan persoonlijk, maar ook digitaal via verschillende kanalen. Zeker wanneer je bedrijfsgegevens zoekt, kan die methode werken.

In veel Belgische gemeentes is er bijvoorbeeld een Facebook-groep met de naam Ge zijt van X als … Deze groepen zijn vaak specifiek gericht op de inwoners van een bepaalde gemeente en dienen als een virtueel dorpsplein waar mensen informatie en diensten delen.

Zoek je de contactgegevens van bijv. een loodgieter in die gemeente? Vraag dan in de groep om die gegevens even privé door te sturen. Veel kans dat iemand je uit de nood helpt.

Doorzoek je smartphone

Een groot deel van je digitale leven speelt zich af op je smartphone. Misschien staat het nummer dat je zoekt ergens op je telefoon?

Natuurlijk heb je al in je contactenlijst gekeken om het nummer te zoeken. Maar, misschien heb je het contact een foute naam gegeven? Of misschien herinner je je de naam niet meer die je gebruikt hebt?

Zoek ook eens in in je e-mails. Heb je nooit een mail gekregen waarin het telefoonnummer vermeld werd? Elk mailprogramma heeft een zoekfunctie.

Doorzoek oude facturen

Zoek je een telefoonnummer van een bedrijf waar je vroeger klant was? Wanneer het telefoonnummer nu niet meer vindbaar is, vind je het misschien terug op een oude factuur. Veel bedrijven publiceren telefoonnummers op hun facturen.

Doorzoek de KBO

De Kruispuntbank van Ondernemingen – kortweg KBO – is een databank van de federale overheid waarin alle gegevens over de ondernemingen in België geregistreerd worden.

Met de functie Public Search kan je in deze databank opzoekingen doen.

Interessant voor ons is dat in de databank soms ook telefoonnummers geregistreerd werden. Je kan o.a. zoeken op naam of zoeken op adres. Er werd ook een een aparte zoekpagina gemaakt voor wie de site met een smartphone bezoekt. Bezoek hier de mobile search.

Wees op je hoede met apps & sites die je onbeperkte toegang tot telefoonnummers beloven

Het klinkt misschien verleidelijk: apps en websites die beloven je toegang te geven tot een enorme database van telefoonnummers. Maar wees voorzichtig! Soms bevatten die apps schadelijke software of bevatten ze foutieve of onrechtmatig verkregen informatie. De bronnen van die informatie zijn soms bedenkelijk.



Office-toepassingen

Cursus MS Excel

Cursus MS Word

Cursus MS PowerPoint

Cursus MS Outlook

Cursus MS Access

Grafische programma's

Basiscursus Adobe Photoshop

Basiscursus GIMP

Basiscursus Adobe Lightroom

Mobiel

Cursus Android smartphones

Bedrijfstoepassingen

Cursus Google Analytics

Cursus Google Ads

Cursus SEO

Cursus Wordpress