Het gebeurt soms dat iemand je blijft contacteren, terwijl je dat als lastig, vervelend of zelfs bedreigend ervaart. We spreken dan van stalking.
Tegenwoordig gaat dat vaak online of via de telefoon. Welke stappen kan je ondernemen om het te doen stoppen? Wij lijsten hier de mogelijkheden op.
Ga naar de hoofdpagina van de telefoonnummer-zoeken-sectie >
1. Maak een logboek aan en houd alles bij
Verzamel zoveel mogelijk informatie over hoe je wordt lastiggevallen. Wanneer gebeurt dat exact? Hoe vaak gebeurt het? Met welk telefoonnummer wordt je gecontacteerd?
Met deze informatie kan je in een later stadium naar de politie stappen, moest dat nodig zijn.
2. Achterhaal de identiteit van een anonieme stalker
Word je lastiggevallen door iemand met een geheim nummer? Dan kan je toch achterhalen wie je belager is.
Dat gaat echter niet op een-twee-drie, en het kan ook niet in alle gevallen. Wat je concreet moet doen is de telecomombudsman vragen om het nummer vrij te geven van de persoon die je belt of sms’t.
Hoe gaat dat in de praktijk? Ga naar de website van de ombudsdienst telecommunicatie en download het formulier “Klacht met betrekking tot kwaadwillige oproepen”. Je wordt daarin o.a. gevraagd om door te geven op welke exacte momenten je lastiggevallen werd. Het is belangrijk om het formulier volledig in te vullen, incl. handtekening. Vervolgens moet je het doormailen of opsturen en daarna, als alles goed gaat, verneem je de identiteit van wie je lastigvalt.
Op de website lees je dat in de meeste gevallen de identiteit van de dader niet kan worden achterhaald als hij of zij een buitenlands nummer gebruikt. Dat is toch iets om mee rekening te houden.
3. Dien klacht in bij de politie
Nu je alles verzameld hebt en weet wie je belager is, kan je naar de politie stappen. Ga gewoon naar het lokale politiekantoor. Je kan zo een officiële klacht indienen.
Ga naar de hoofdpagina van de telefoonnummer-zoeken-sectie >