Vanaf 2019 is men bezig de traditionele elektriciteit- en gasmeters te vervangen door nieuwe, digitale meters. Je gas- en elektriciteitaansluiting treden zo de 21ste eeuw binnen. Eindelijk. 🙂
Hieronder verzamelden we basisinformatie over de Digitale Meter. Zo ben je in geen tijd helemaal mee.
Bekijk al onze Digitale Meter tips >
Wat is een Digitale Meter? Wanneer krijg ik er een?
De Digitale Meter is een verbruiksmeter die bijhoudt hoeveel gas en elektriciteit je aansluiting verbruikt, en omgekeerd hoeveel elektriciteit je via de aansluiting toevoegt aan het elektriciteitsnet. De Digitale Meter meet afzonderlijk in twee richtingen: afname en productie.
De invoering van die nieuwe meters verloopt stap voor stap. Het is nu de enige optie bij nieuwe aansluitingen. Tegen uiterlijk 2034 zouden alle Vlamingen aan de beurt gekomen moeten zijn. Eerst aan de beurt zijn mensen met een budgetmeter en eigenaars van zonnepanelen. Bij die laatste groep wordt de Digitale Meter geïnstalleerd om ook de productie te kunnen meten. Wil je niet wachten? Dan kan je tegen betaling vragen om jouw meter sneller aan te passen.
Fluvius biedt een tool aan waarmee je kan nakijken, wanneer jouw aansluiting vervangen wordt: planningchecker >

Waarom wordt zo’n Digitale Meter ook wel een slimme meter genoemd?
De Digitale Meter introduceert een paar nieuwe, slimme functies:
- Automatisch doorsturen van de meterstanden: je meterstanden doorgeven? Dat is voorgoed verleden tijd. Geef toe dat je het ook een vervelend werkje vond. Via een communicatiemodule worden de standen automatisch doorgestuurd.
- Dashboard waarmee je je dagelijks verbruik en productie kan opvolgen: Omdat de meterstanden automatisch worden doorgestuurd, kan je online gemakkelijk je verbruik opvolgen. Hier ontdek je hoe dat moet. Het is helemaal gratis. De data worden op dit moment dagelijks geactualiseerd.
- Verbinding mogelijk met slimme tools: Wil je alle monitormogelijkheden van de nieuwe meter gebruiken? Dan kan je 2 extra poorten laten activeren (de zogenaamde P1 en de snelle S1-poort; standaard zijn ze uitgeschakeld). Via die poorten kan je verbinding maken met apps, toestellen als slimme thermostaten etc. De opties zijn nu nog beperkt, maar we staan nog maar aan het begin van een slimme revolutie. Je hebt dan nog wel extra hardware nodig om die data te verwerken.
- Aanpassingen mogelijk vanop afstand: wil je je aansluiting van een enkelvoudige teller veranderen in een tweevoudige teller? Vroeger moest een installateur daarvoor langskomen, nu kan dat slimmer vanop afstand.
Waarmee kan ik de P1 en S1-poorten op mijn Digitale Meter verbinden?
Hoe slim je de Slimme Meter gebruikt hangt voor een groot deel af van waarmee je de P1- en P2-poorten verbindt. Je kan je meter verbinden met verschillende systemen. Er bestaat een heel ecosysteem aan mogelijkheden en oplossingen. Niet alle systemen zijn op dit moment echter gebruiksvriendelijk. Het is de verwachting dat dat snel verandert.
Een paar mogelijkheden:
- Systemen die erop gericht zijn de data enkel voor jou via je netwerk zichtbaar te maken, via een dashboard. Wie graag zelf knutselt, kan bijvoorbeeld aan de slag met een Raspberry pi. Er bestaan ook kant en klare wifi-dongles die vervolgens via een app benaderbaar zijn.
Zie bijv. de LoWi-wifiserver > - Cloudsystemen die jou willen helpen overstappen naar een goedkopere energieleverancier, meestal m.b.v. een dongle die je aansluit op de poort. De slimme software analyseert vervolgens je verbruik en je kan ook realtime het verbruik opvolgen.
- Home-automatisatie systemen: dit zijn vaak duurdere systemen waarbij je heel wat functies in je huis kan connecteren. Je slimme meter kan deel worden van dit netwerk.