Inhoudsopgave
Werkbladen toevoegen en verwijderen
Werkbladen toevoegen en verwijderen, dat levert waarschijnlijk niet veel moeilijkheden op. Toevoegen doe je met de + rechts naast je laatste werkblad; verwijderen doe je met een rechtermuisknop op de naam van het werkblad. Kies dan voor verwijderen.
Gemakkelijk van het ene werkblad naar het andere gaan
Hoe wissel je van het ene naar het andere werkblad? Je kan natuurlijk gewoon op de tabnaam klikken. Dat is logisch.
Ben je een tabverzamelaar en heb je tientallen tabs die niet naast elkaar op 1 scherm passen? Dan kan je de tabs verschuiven met de pijltjes aan de linkerkant.
Nu tijd voor een supertip die je nog veel sneller doet werken. Dit moet je echt even proberen. Het verandert je leven.
(OK, dat laatste is waarschijnlijk overdreven. Maar nuttig is het sowieso.)
Wanneer ctrl pg up en ctrl pg dn intypt op je toetsenbord (dus ctrl en dan pg up of pg dn), schakel je meteen naar het volgende of vorige werkblad. Je hebt dus de page up en page down toetsen nodig. Die vind je meestal ergens aan de rechterkant van je toetsenbord. Probeer het eens! Die sneltoets heeft me echt al uren gepingel met de muis of het trackpad bespaard.
Werkblad verbergen en opnieuw tonen
Als je met de rechtermuisknop op het tabje van een werkblad klikt, zie je een optie om het blad te verbergen.
Terug zichtbaar maken doe je door op een ander werkbladtabje te klikken, en daar te kiezen voor zichtbaar maken. Als je meerdere werkbladen verborgen hebt moet je nu selecteren welke terug zichtbaar moeten worden.
Nu vraag je je misschien af: waarom zou je een werkblad willen verbergen? Wel, werkbladen verbergen is bijzonder nuttig wanneer je je werkmap beveiligt tegen bepaalde bewerkingen (dat komt in een volgende les nog aan bod). Tussenbewerkingen zou je op een apart blad kunnen zetten. Wanneer je dat blad verbergt en beveiligt kunnen de gebruikers van je bestand niet per ongeluk je berekensysteem wijzigen.
Werkbladen koppelen en verwijzen naar andere werkbladen in formules
Wanneer je in een formule naar cellen verwijst, dan gaat Excel er standaard vanuit dat die cellen zich op hetzelfde werkblad bevinden als waar de formule wordt ingetypt. Dat hoeft echter zo niet te zien.
Wanneer je een formule ingeeft kan je ook verwijzen naar cellen op andere werkbladen. In de celverwijzing moet je dan alleen de naam van het werkblad opnemen, gevolgd door een uitroepteken, en dan de cel op dat werkblad.
Bekijk het voorbeeld hieronder. Excel snapt dat het B2 niet moet bekijken op het werkblad waar de formule wordt ingevoegd, maar wel op het werkblad producten.
=15+producten!A1
Wanneer je formules maakt door cellen aan te klikken, voegt Excel automatisch de verwijzingen toe wanneer je cellen nodig hebt die op een ander werkblad staan.
In het voorbeeld hieronder maken we de som van 2 getallen. Het ene getal staat op het werkblad waarop we de formule typen; het andere staat op een ander werkblad, werkblad2.
Je ziet hoe Excel soms overbodig veel verwijzingen toevoegt: de verwijzing naar werkblad1 is overbodig omdat de formule zelf op werkblad1 wordt ingegeven. Die kan je achteraf dus wissen om je formules beter leesbaar te maken.